شپش سر

آموزش فصل زمستان را به شپش سر اختصاص دادیم که البته مختص به کودکان نیست اما سن شیوع آن 5 الی 11 سالگی است.

شپش

شپش دوباره به مدرسه ها برگشته... چرا؟ نمی دانیم. شاید علّت آن رواج روزافزون نگهداری از سگ و گربه در منازل است اما توافق همگانی وجود ندارد. انگل شناسان می گویند شپش انسان نمی تواند بدن حیوان خانگی را میزبان خود قرار دهد امّا عکس این قضیه را نمی توان با قطعیت رد کرد... یعنی احتمال اینکه شپش بدن سگ به انسان منتقل شده و از خون او تغذیه کند وجود دارد!

* آشنایی با انگل: این موجود به سختی با چشم دیده می شود (به اندازه یک دانه کنجد است)، پرواز نمی کند، خونخوار است و بیشتر از 3ماه عمر نمی کند... امّا خوشحال نشوید؛ در همین عمر کوتاه می تواند تا 300 تخم بگذارد که بعداز 1هفته به لارو تبدیل شده و بعداز 2هفته کاملاً بالغ می شوند. وقتی شپش خونخواری میکند میزبان دچار خارش می شود.

* انتقال بیماری: هرجا که تماس سر به سر میان فرد آلوده و فرد سالم وجود داشته باشد شپش می تواند میزبان خود را تغییر دهد اما استفاده مشترک از کلاه، بالش و... هم ممکن است باعث انتقال شود چون شپش خارج از بدن میزبان هم دو روز یا کمی بیشتر دوام می آورد.

* تشخیص و درمان: دیدن تخمها راحت تر از خود شپش است. شپش تخم خود را به موی میزبان (نزدیک پوست) متصل می کند، تخم ها محکم به مو می چسبند و برخلاف شوره به راحتی جدا نمی شوند. برای درمان به پزشک مراجعه کنید و خودسرانه اقدام نکنید. تا یک هفته بعداز شروع درمان هنوز احتمال سرایت هست و گاهی لازم می شود کل خانواده درمان شوند. خارش و تعداد کمی تخم مرده ممکن است تا مدتی بعداز درمان هم ادامه داشته باشد.