اوتیسم

اوتیسم چیست؟

یک بیماری با علت اصلي ناشناخته است که معمولاً در دوران پیش از مدرسه آغاز می شود. مشخصه اصلی آن «اختلال شدید در توانایی کودک برای برقراری ارتباط با مردم حتی والدین» است. اين اختلال در پسران شايع تر از دختران است. وضعيت اقتصادي، اجتماعي، سبك زندگي و سطح تحصيلات والدين نقشي در بروز اوتيسم ندارد. کودکان مبتلا به اوتیسم نیازمند توجهات و آموزشهای خاص هستند لذا تشخیص زود هنگام این مشکل ارزشمند است. موارد ذیل می تواند شک شما را به احتمال وجود اوتیسم برانگیزد:

• کودک ساعتها به تنهایی بازی می کند و اعمال تکراری یا ویژه ای را هر روز انجام می دهد که اگر از انجام آن ممانعت شود بسیار خشمگین خواهد شد. بطور کلی در مقابل تغيير مقاوم است.
  • مشكلات شديد تكلمي دارد:  از اشارات و حركات به جاي كلمات و اغلب از ضماير معكوس استفاده مي كند به جاي "من"  از " تو" استفاده کرده یا نام خود را ذکر می نماید. كلمات و يا جملات ديگران را تكرار مي كند یا وارونه سخنان دیگران را بکار می برد.
  • در شیرخواری بسیار دیر لبخند زده و یا اصلاً نخندیده است، خنده و گريه بي دليل دارد، بدون علت  نگران و مضطرب مي شود یا قشقرق به پا مي كند.
  • قادر نيست با ديگران رابطه برقرار كند، از سایرین دوری می کند و نسبت به تلاش افراد جهت برقراری ارتباط با او بی تفاوت است. پاسخ هاي غير معمول به افراد و دلبستگي به اشيا نيز ديده مي شود.
  • تماس چشمي ندارد يا تماس چشمي او اندك است. دوست ندارد در آغوش گرفته شود و يا ديگران را در بغل گيرد.
  • رفتارهایی مانند کوبیدن سر به دیوار، ساییدن دندانها و یا جنبش مداوم از او دیده می شود، پر تحرك يا كم تحرك است
  • به روش آموزش معمول پاسخ نمي دهد و با اسباب بازي، درست بازي نمي كند
  • احساس درد كمتر يا بيشتر از حد دارد. همینطور در حواس پنجگانه بينايي ، شنوايي ، لامسه ، بويايي و چشايي   نيز حساسيت هاي غير معمول نشان می دهد.
  • از خطرات نمي ترسد. در بعضي موارد رفتارهاي خود آزارانه و پرخاشگري  نيز ديده مي شود.
  • به صحبت ها و يا صداها پاسخ نمي دهد به طوري كه به نظر مي آيد ناشنواست اگر چه شنوايي سالم است.
  • 70 % كودكان مبتلا به اوتيسم، ناتواني هوشي دارند ولی برخی از آنها تواناییهای ویژه و خاصی دارند.
  • در موقعيت هاي كاملاً متفاوت، رفتارهايي كه با سن كودك تطابق ندارد مشاهده مي گردد.