آشنایی با دستگاه ایمنی بدن2

در فصل گذشته با دستگاه ایمنی بدن آشنا شدیم و حالا یاد می گیریم چه چیزهایی روی ایمنی بدن تاثیر می گذارند. ضمناً این بار فقط اندامهای لنفاوی را در تصویر مشخص کرده ایم تا اندامهای اولیه و ثانویه را به تفکیک مشاهده کنید.

تخریب گران سدّهای ایمنی بدن

قبلاً گفتیم که بخشی از اندام ها به عنوان یک سدّ در مقابل عوامل بیماریزا رفتار می کنند؛ هرآنچه این سدّها را نفوذپذیر کند، در ایمنی ذاتی بدن ما خلل ایجاد می کند، مثلاً

  • پوست و مژکهای تنفسی سدّ فیزیکی هستند/ زخم هایی مثل سوختگی یا اگزما در سد پوستی و مصرف دخانیات در کارکرد مژکهای تنفّسی خلل ایجاد می کنند.
  • اسهال، استفراغ، سرفه و عطسه سدّهای عملکردی بدن هستند/ مصرف بیش از حدّ آنتی هیستامین ها مانع کارکرد درست این فرآیندها می شوند.
  • محیط اسیدی معده مانع شیمیایی در مقابل عوامل بیماریزاست/ مصرف بی رویه داروهای ضدّ اسید معده این مانع شیمیایی را خنثی می کند.
  • باکتری های مفید دستگاه گوارش مثل یک سدّ زیستی (بیولوژیک) عمل می کند/ مصرف نابجای آنتی بیوتیک این سدّ زیستی را از بین می برد.

کدام بد است: ضعف ایمنی یا فعالیت بیش از اندازه آن؟

متاسفانه پاسخ این سوال «هردو» است. سیستم ایمنی بدن چه کم کار شود و چه پرکاری بیش از اندازه پیدا کند، نتیجه نهایی اختلال در عملکرد بدن در مقابله با بیماریهاست.

در این موارد ایمنی بدن ضعیف است: ایدز، سرطان و مراحل درمان آن، چاقی، مصرف طولانی مدّت داروهای کورتونی، بیماری مزمن کلیه، نارسایی کبد (سیروز)، افرادی که اخیراً عضو پیوندی دریافت کرده اند و...

در این موارد ایمنی بدن بیش فعّال است: لوپوس، پسوریازیس، آرتریت روماتوئید (روماتیسمدیابت نوع یک (کودکان)، سلیاک، انواع آلرژی ها و...

وبسایت واحد پزشکی مجتمع فرهنگی آموزشی پسرانه معلم

درباره ما:

واحدپزشکی مجتمع معلم علاوه بر خدمات درمانی رایگان ، به تشکیل پرونده سلامت، انجام معاینات غربالگری سالیانه و فعالیتهای آموزشی برای دانش آموزان و کارکنان می پردازد...

تماس با ما:

آدرس: سعادت آباد بلوار دریا روبروی پارک دلاوران مجتمع فرهنگی آموزشی پسرانه معلم متوسطه دوره دوم واحد پزشکی
تلفن: 88575955