اوریون

اوریون یک نوع ویروس است که همانند ویروسهای سرماخوردگی منتقل می شود.

* علایم: تب، لرز، سردرد و گرفتاری غدد بزاقی بخصوص بناگوش است که یکطرفه یا دوطرفه بزرگ و حساس می شوند. اگر پسران بعداز بلوغ مبتلا شوند ممکن است غدد تناسلی هم درگیر شود. در موارد نادری هم لوزالمعده گرفتار شده، پانکراتیت یا دیابت ایجاد می کند.

* انتقال بیماری: اغلب در مکانهای شلوغ مثل مدرسه منتقل (اوج شیوع در دبستان) و اواخر زمستان و اوایل بهار شایعتر است. دوره نهفتگی دو هفته ای دارد و زمان سرایت معمولاً از 3 روز قبل از تورم غدد بزاقی تا 3 روز بعد از آن است با این وجود، فرد مبتلا لازم است 5 الی 9 روز از دیگران جدا باشد و در منزل استراحت کند.

* پیشگیری و درمان: بهترین راه پیشگیری واکسیناسیون است و بعداز گنجانده شدن واکسن در برنامه کشوری موارد ابتلا کاهش یافته است. ابتلا مصونیت دائم ایجاد می کند ولی قطعی نیست. استراحت و پرهیز از فعالیت بدنی در پیشگیری از عوارض (بخصوص عوارض مربوط به درگیری غدد تناسلی) اهمیت زیادی دارد. به بیمار غذاهای نرم و غیرترش بدهید و برای کاهش درد نواحی متورم هم از کیسه آب گرم یا آب سرد (هرکدام برایش خوشایندتر است) استفاده کنید.