کمخونی در کودکان و نوجوانان2

کمخونی یا به عبارت دیگر \"کاهش حجم یا غلظت هموگلوبین در خون\" مشکل بسیار شایعی است. ماه گذشته درمورد علل و علایم آن نوشتیم و دانستید که شایعترین علت کمخونی، فقر آهن است اما حالا می خواهیم علل و مراحل ایجاد فقر آهن بیشتر موشکافی کنیم؛

 

* نوزاد با میزان آهن ذخیره ای متولد می شود که تا پنج ماهگی برایش کافی است اما ذخایر آهن در نوزادان نارس یا کم وزن کمتر است و فقط تا دو الی سه ماهگی او کفایت می کند. معمولاً آهن جذب شده از راه تغذیه، برای نیاز شیرخوار کافی نیست و بعداز پایان یافتن ذخایر آهن، دادن آهن تکمیلی لازم است.

 * بسیاری از غذاهای حیوانی و گیاهی حاوی آهن هستند اما بدن ما آهن موجود در منابع حیوانی مثل گوشت را بهتر جذب می کند. ضمن اینکه جذب آهن موجود در منابع گیاهی به شدت تحت تاثیر عوامل دیگر قرار می گیرد مثلاً نوشیدن چای یا سطح آهن خون می تواند فرآیند جذب را مختل کند ولی آهن موجود در منابع حیوانی بدون مشکل جذب بدن می شود.

 * تمام مراحل جذب، ذخیره و توزیع آهن در بدن توسط پروتئین هایی انجام می شود که در کبد ساخته می شوند. ذخیره آهن هم در کبد انجام می شود. پس بیماریها و مشکلات کبدی در فرآیند ذخیره سازی آهن تاثیر دارند.

* اگر آهن کافی به بدن نرسد در مرحله اول ذخایر آهن کم می شوند ولی آهن خون طبیعی باقی می ماند... با ادامه روند، آهن سرم هم کاهش می یابد... و در مرحله آخر از غلظت هموگلوبین کاسته می شود/ وقتی هم که درمان آغاز می شود عکس این فرآیند رخ می دهد یعنی ابتدا هموگلوبین، سپس آهن سرم و در آخر ذخایر کبدی ترمیم می شود.

وبسایت واحد پزشکی مجتمع فرهنگی آموزشی پسرانه معلم

درباره ما:

واحدپزشکی مجتمع معلم علاوه بر خدمات درمانی رایگان ، به تشکیل پرونده سلامت، انجام معاینات غربالگری سالیانه و فعالیتهای آموزشی برای دانش آموزان و کارکنان می پردازد...

تماس با ما:

آدرس: سعادت آباد بلوار دریا روبروی پارک دلاوران مجتمع فرهنگی آموزشی پسرانه معلم متوسطه دوره دوم واحد پزشکی
تلفن: 88575955