Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

header-bg

در دو ماه گذشته اجزای دندان و بافتهای اطراف آن را شناختیم و اکنون به ناهنجاریها و بیماریهای دهان و دندان می پردازیم: اول- بیماریهای عفونی...

 

آبسه (Abscess)عفونت دندانی که به دلیل درگیری عصب (پالپ) درون دندان، در ریشه ی دندان ایجاد می شود. معمولاً درمان آن به شیوه ی جراحی و همراه با بی حسی انجام شده و اغلب برای ریشه کنی عفونت، یک دوره ی زمانی آنتی بیوتیک و دهان شویه تجویز می شود.

استئوماتیت (Stomatitis): به معنی التهاب دهان است که ممکن است فراگیر باشد یعنی مخاط دهان، لب ها، زبان و کام را هم درگیر کند یا فقط در حد آفت دهان باشد.

شایع ترین التهاب دهانی، استوماتیت آفتی است. انواع فراگیر، معمولاً در دو حالت رخ می دهد: اول در افرادی که زمینه های خاص دارند مثلاً در بدخیمی های سر و گردن یا بعد از رادیوتراپی داخل دهان ایجاد می شود و دوم ناشی از اولین مرتبه ی ابتلا به ویروس تبخال است که اغلب در سنین کودکی اتفاق می افتد.
علل موثر: عفونت، تروما، خشکی، تحریک‌کننده‌ها، عوامل سمی، حساسیت، بیماری‌های خودایمنی، کمبود ویتامین، کم خونی
علائم: التهاب دهان، قرمزی و خونریزی، درد خفیف تا شدید، زخم‌های دهان، تنفس بدبو و نیز ممکن است با بی‌اشتهایی، خستگی، تب و تحریک‌پذیری هم همراه باشد.

ادامه دارد...

هرکدام از اجزای دندان و بافتهای اطراف آن نام علمی خود را دارند، ماه گذشته مینا، عاج و مغزدندان را بهتر شناختیم و اکنون بیایید با بافتهای اطراف (که اغلب در دندانپزشکی "پریو" نامیده میشوند) بیشتر آشنا شویم...

 

استخوان فک (Jaw Bone): ريشه دندان را در بر گرفته و از ثبات دندان حمایت می کند. حجم استخوان موجود در اطراف ريشه باعث محكم شدن يا لقی دندان ها می شود.  

لثه (Gum): بافت نرم پوشاننده استخوان فک و اطراف دندان است كه در نواحی مختلف، جنس و كارایی متفاوتی دارد. شكل، قوام، رنگ و ضخامت آن در سلامت دندان تاثير دارد.

سینوس (Sinus): سینوس در اصل حفره های پر شده از هوای درون جمجمه است، یعنی دو استخوان فک فوقانی و پیشانی که از استخوانهای صورت هستند و دو استخوان دیگر از جمجمه که در پشت بینی قرار می گیرند، در خود حفراتی به نام سینوس دارند.

اما در دندانپزشکی به عفونتی که از طریق یک کانال از داخل دندان به بیرون یا به سمت استخوان تخلیه می شود نیز سینوس می گویند.

 

به امید خدا، در ماه های آینده (فصل تابستان) شما را با بیماریهای دهان و دندان آشنا می کنیم...

نمك باعث ايجاد مزه مناسب غذا مي شود و از فساد مواد غذایی ممانعت مي كند. اما این ماده دوست داشتنی مثل یک شمشیر دولبه سود و ضررهای مهمی دارد... بیایید نمک را بهتر بشناسیم؛ ماه گذشته خواص و انواع نمک را شناختیم و این ماه می خواهیم درمورد چند باور غلط که اخیراً رواج پیدا کرده صحبت کنیم

1- یکی از گزاره های غلط و خطرناک که اخیراً رواج پیدا کرده است تبلیغات وسیع درمورد خواص درمانی نمک طبیعی وعدم تاثیرآن درافزایش فشارخون است که سلامت بسیاری از مبتلایان به بیماری قلبی، فشارخون بالا و زنان باردار را به خطر انداخته است. اگر به هر دلیلی محدودیت نمک از نظر طبی به شما توصیه شده است باید آن را رعایت کنید و نوع نمک مصرفی تاثیری در آن ندارد.

2- در خصوص نمک های ید دار تبلیغات منفی زیاد و اغلب غیرمنصفانه می شود. البته قطعاً همه افراد جامعه به مکمل ید نیاز ندارند اما آمار شیوع کمبود ید و کم کاری تیروئید در جامعه ما زیاد بوده است و اضافه کردن ید به نمک باعث پیشگیری از موارد زیاد سقط جنین، عقب ماندگی ذهنی و سایر مشکلات شده است. با این وجود، شما می توانید بعداز بررسی شرایط فردی خود و مشورت با پزشک نسبت به اتنخاب نوع نمک اقدام نمایید.

هرکدام از اجزای دندان و بافتهای اطراف آن نام علمی خود را دارند که بهتر است با آنها آشنا شویم...

مینای دندان (Enamel): سخت ترين ماده موجود در بدن است كه لايه شفاف سطح دندان را تشكيل می دهد. مینا علاوه بر حفاظت از دندان از سایش و پوسیدگی، در زيبایی دندان تاثير عمده ای دارد. با تخريب مينا (پوسيدگی يا شكستگی) امكان ساخت مجدد آن توسط بدن وجود ندارد.  

عاج دندان (Dentin): عاج یک ماده ی سخت زنده بوجود آمده از تعداد زیادی لوله کوچک است. قسمت عمده بافت دندان از عاج تشكيل شده كه زير مينا قرار گرفته است. عاج بطور مداوم در طی عمر انسان تشكيل می شود. سختی عاج به اندازه مينا نيست بنابراين سرعت پيشرفت پوسيدگی در آن سريع تر است    

مغز دندان (Pulp): بخش زنده داخلی دندان شامل اعصاب، خون، عروق لنفاوی و باقیمانده ی بافت های دندانی را است. عصب و رگ های خونی در بخش مركزی دندان (در ريشه به صورت كانال و در تاج به صورت حفره) قرار گرفته اند. اعمال مربوط به تغذيه دندان، حس دندان و ساخت عاج جديد به عهده اين بخش از دندان است. با ملتهب شدن مغز دندان در اثر پوسيدگی يا جراحات، دندان درد ايجاد می گردد. ضمن اینکه امكان حركت ميكروب ها در چرخه خون و انتقال به نواحی ديگر فراهم خواهد شد. 

ادامه دارد...

نمك باعث ايجاد مزه مناسب غذا مي شود و از فساد مواد غذایی ممانعت مي كند. اما این ماده دوست داشتنی مثل یک شمشیر دولبه سود و ضررهای مهمی دارد... بیایید نمک را بهتر بشناسیم...

1- نمک یکی از ضروری ترین ریزمغذی هاست که در انتقال پیام های عصبی، کارکرد ماهیچه ها، تولید اسید معده و... نقش دارد و بدون آن حیات ممکن نیست اما این ماده در اغلب خوردنی ها وجود دارد و در شرایط معمول، حتی بدون اضافه کردن نمک به غذا دچار کمبود آن نخواهیم شد ولی فراموش نکنید که در موقعیتهایی که منجر به تعریق زیاد می شود و در برخی بیماریها مثل اسهال یا استفراغ نیاز بدن به نمک افزایش می یابد.

2- عمده ترین ناخالصی ها ی نمک غیر تصفیه دو نوع است: اول ناخالصی های غیرمحلول شامل گچ و شن و ماسه که که عامل مسمومیت های مزمن و سایر عوارض بهداشتی هستند و دوم فلزات سنگین همچون سرب، کادمیوم، آرسنیک و جیوه که باعث بروز انواع سرطان و بیماریهای کلیوی می شوند. پس فقط از نمک تصفیه شده استفاده کنید.

ادامه دارد...